| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SeT Gość
|
Wysłany: Sro Sie 17, 2005 10:02 am Temat postu: R12 |
|
|
| Mam samochod w ktorym w ukladzie klimatyzacji jest czynnik R12, chcialbym wymienic czynnik na R134 ale spotkalem sie z roznymi opiniami na temat zmiany czynnika. Czy mozliwa i bezpieczna jest wymiana czynnika z R12 na R134? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek
|
Wysłany: Sro Sie 31, 2005 11:50 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli układ jest szczelny i znajdziesz warsztat posiadający jeszcze czynnik R12 to nie przechodź na R134a. Czynnik R12 jest zabroniony w obrocie handlowym. Jeżeli znajdziesz warsztat posiadający taki czynnik będziesz miał dużo szczęścia.
Czynniki R12 i R134a nie mogą być ze sobą mieszane.
Czynnik R134a osiąga wyższe ciśnienia w układzie.
Czynnik R134a ma mniejszą cząsteczkę – będzie przenikała przez gumę przewodów i uszczelniaczy na zewnątrz układu.
Czynniki R12 i R134a współpracują z innymi olejami!
Aby bezpiecznie przejść z R12 na R134a konieczne jest całkowite oczyszczenie układu z R12. Wymiana filtra osuszacza. Powinno się wypłukać układ z pozostałości oleju. Wymienić przynajmniej uszczelki a najlepiej wszystkie elementy gumowe. Podać właściwą ilość oleju sprężarkowego. Podać czynnik R134a w ilości pomniejszonej o 20% by zapewnić pracę na podobnych ciśnieniach do R12.
Istnieją zestawy Retrofit zawierające komplet uszczelnień i olej mieszalny z mineralnym olejami znajdującym się w instalacji R12. Wymieszanie olejów zapewnia smarowanie układu podczas pracy na R134a. Jest to najtańsza forma przejścia z R12 na R134a. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
emsi Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 10:22 pm Temat postu: |
|
|
| ja mam tak ze sprężarka jest na gaz r134 a pozostale elementy na r12 osuszacz nowy zalozony jeszcze nie nabijany przewody uklad przeplukany z pozostalosci oleju i gazu czy teraz moge nabić aki układ gazem r134 nie zerzre mi przewodów gumowych jak to jest z tym gazem po w serwisie mi powiedzieli ze nic nie zeżre... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 2:32 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno trzeba ustalić przed napełnieniem. W sprężarce musi znajdować sie olej, współpracujący z R134a, w ilości wg instrukcji lub przynajmniej startowej (resztę można uzupełnić stacją). Jeżeli układ został wypłukany, zmontowany z nowym osuszaczem, sprawdzona szczelność, podana prawidłowa ilość oleju (olefinowego, estrowego lub glikolowego), osuszony przez wytworzenie i utrzymanie próżni w czasie min. 30 minut, to można napełnić układ czynnikiem R134a. Cząsteczka R134a jest mniejsza od R12. Moze więc dochodzić do wydostawania sie czynnika przez pory przewodów gumowych.
Przewody nie powinny być rozpuszczone nowym czynnikiem. Kłopoty pojawiają sie gdy płukane są one innymi środkami niż specjalnie przeznaczone do tego celu np: http://www.wegasklep.net/product.php?productid=114&cat=16&page=1 na przykład benzyną lub naftą. Dodatkowy problem może pojawić się gdy układ nie został dostatecznie osuszony: najpierw suchym azotem a później pompą próżniową. Pozostające w układzie cząsteczki rozpuszczalników niszczą gumę.
Pozdrawiam, Jarek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość Gość
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 2:54 pm Temat postu: |
|
|
| Witam wszyscy piszą o przejści z R12 na R134a. Mam natomiast następujące pytanie: czy można w układzie R12 wymienić jedynie kompresor pracujący na 143a i nabić całość spowrotem R12? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek
|
Wysłany: Czw Lip 23, 2009 3:11 pm Temat postu: |
|
|
| A skąd wziąć R12 jeżeli został wycofany z obrotu handlowego w 1998 roku? |
|
| Powrót do góry |